Flawonoidy z soków zamiast leków

News

W walce z zapchanymi tętnicami i nieszczelnymi naczyniami krwionośnymi możemy stosować różnego rodzaju leki, ale możemy też postawić na zawarte w sokach owocowych flawonoidy, fitosterole i rutynę, czyli na naturalne składniki.

Rutyna jest niezwykle skuteczna

Wszystkie soki uzyskiwane w wyciskarkach wolnoobrotowych posiadają bardzo cenne flawonoidy, rutynę i kwercetynę. Ich działanie polega na dopełnianiu funkcji witaminy C, czyli na jeszcze lepszym wzmacnianiu i uszczelnianiu naczyń krwionośnych. Stanowi to barierę dla wszelkiego rodzaju infekcji atakujących organizm.

Uszczelnianie kapilar

Szczególną rolą flawonoidów jest uszczelnianie kapilar, czyli naczyń włosowatych. Są to naczynka rozsiane po całym ciele, które w największym stopniu odpowiadają za dostarczanie tkankom tlenu i odbieranie od nich toksyn z przemiany materii. Są one też najbardziej narażone na wszelkiego rodzaju czynniki chorobotwórcze.

Co dają nam flawonoidy z soku?

- przyspieszają leczenie naczyń krwionośnych, w tym żylaków i hemoroidów;

- spowalniają proce utleniania witaminy C, dzięki czemu jest skuteczniejsza w naszym organizmie;

- zmniejszają ryzyko zatykania się naczyń krwionośnych w wyniku powstawania skrzepów, czyli zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu;

- spowalniają utlenianie „dobrego” cholesterolu HDL, który wyściela naczynia krwionośne i gwarantuje ich sprawną pracę.

Świeżo wyciskane soki

Flawonoidy i co jeszcze?

W sokach znajdziemy także fitosterole. Szczególnie bogate są w nie soki z traw zbóż. Ich spożywanie jest bardzo korzystne dla serca, obniża się ryzyko zawału oraz także raka okrężnicy. Fitosterole pomagają w przechodzeniu menopauzy i andropauzy. Do efektywnej produkcji takich soków potrzebna jest jednak nowoczesna wyciskarka wolnoobrotowa.

Ważne są również sulforany. Są to substancje zwalczające wiele form raka, na przykład raka piersi. Najwięcej sulforanów znajdziemy w brokułach oraz w innych warzywach krzyżowych, takich jak brukselka, kapusta, jarmuż, gorczyca, chrzan, rzodkiewka, rzepak i rukola.

Jeśli zależy nam na walce z ryzykiem wystąpienia nowotworu, sięgać możemy także po szereg innych soków, na przykład:

- sok pomidorowy – zawiera kwas p-kumarowy, likopen i kwas chloragenowy aktywnie zwalczające czynniki powodujące powstawanie nowotworów;

- sok z kapusty – zawarty w nim izotiocyjanian fenetylowy ogranicza ryzyko rozwoju raka płuc;

- sok z granatów i winogron – kwas elagonowy blokuje czynniki powodujące przypadkowe mutacje w genach komórek;

- mleko sojowe – genisteina zwalcza pojedyncze komórki rakowe zanim się namnożą.