Świeżo wyciśnięty sok z warzyw i owoców - sprawdzony patent na zdrowie w każdym wieku!
Coraz mniej czasu poświęcamy na przygotowanie pełnowartościowyср posiłków w domach, a coraz częściej korzystamy z usług lokali gastronomicznych, gdzie oferują nam jedzenia fast foodów. Zapominamy o konieczności jedzenia warzyw i owoców, a co za tym idzie nie dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
Kończy się to niestety brakiem odporności na wiele chorób oraz zmęczeniem i osłabieniem. Czujmy się coraz słabsi, a atakujące choroby nie odpuszczają, szczególnie podczas zimowo -jesiennej aury. Co robić w takiej sytuacji? Sprawdzonym sposobem na uzupełnienie niedoborów składników odżywczych jest picie soków świeżo wciśniętych z warzyw i owoców. W trakcie zwiększonej zachorowalności na różnego rodzaje przeziębiania i grypę, najlepiej sięgnąć po owoce i warzywa bogate w witaminę C, która okazuje się jedną z najskuteczniejszych broni jaką mamy do dyspozycji.
Soki pełne witaminy C, to soki z warzyw takich jak: zielona papryka, brukselka, szpinak i kalafior. Natomiast wśród owoców najbogatszym źródłem są: truskawki, porzeczki, kiwi, poziomki i wszystkie owoce cytrusowe. Co prawda część z nich to owoce i warzywa sezonowe, nie są dostępne przez cały rok, jednak część z nich możemy kupić jako mrożonki, a część jest sprowadzana z innych krajów, więc dostępność jest przez cały rok.
Najbardziej popularnym owocem do wyciskanie soków jest jabłko, jednak nie posiada ono wiele witaminy C, o czym warto pamiętać, ale zawiera wiele innych cennych składników odżywczych, więc warto zawsze mieć je w jadłospisie. Warto do wyciśniętych soków dodawać imbir, ponieważ wspomaga on działanie wielu witamin zawartych w wyciśniętym soku.
Niewiele osób o tym wie i to stosuje, jednak warto zastosować ten łatwy sposób na podniesienie sobie odporności, poprzez dodanie kawałka imbiru do wyciskarki i wymieszanie go z sokiem z innych warzyw i owoców. W wielu krajach imbir jest uznawany za naturalne lekarstwo, a jego właściwości są znane i wykorzystywane od wieków. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie, oraz podnosi odporność, czyli stawia barierę przed wirusami grypy i innych chorób.
Sok z dodatkiem imbiru może być stosowany profilaktycznie przeciwko stanom grypowym, ale także leczniczo jeśli już cierpimy na jakiś dolegliwości. W sieci łatwo wyszukać przepisy na soki z dodatkiem imbiru, również tutaj podamy kilka z nich, dla chętnych którzy zdecydują się je wypróbować.
Pomarańcza z imbirem:
- 2 pomarańcze,
- 2 marchewki,
- 1 plaster imbiru ok.2 cm – wszystkie składniki dać do wyciskarki i wycisnąć sok.
Buraczkowy-imbir:
- 2 jabłka,
- 2 buraki,
- 1 plaster imbiru 2 cm - wszystko do wyciskarki, aby wycisnąć sok i pić, bo bardzo zdrowy!
- 22 marca 2016