Pij soki bezpośrednio po ich przygotowaniu

News

zalety świeżo wyciskanych sokówWiele cennych składników odżywczych przede wszystkim witaminy są wrażliwe na czynniki zewnętrzne takie jak światło, powietrze czy temperatura. Przykładem, który to świetnie pokazuje są jabłka, które po przekrojeniu i zostawieniu na kilkanaście minut będą bardzo szybko zmieniać kolor na brązowy i stracą swoje walory smakowe i odżywcze.

zielone smoothieWłaśnie utlenianie jest takim procesem, który o tym decyduje. Chodzi o to, że sok jest bezpośrednio nastawiony na działanie tlenu i dochodzi do tego bardzo szybko w przypadku soków, dużo szybciej niż przy całych owocach. Przede wszystkim dzieje się tak, dlatego że sok nie ma błonnika, który spowalnia wpływ czynników zewnętrznych i cała objętość wystawiona jest na działanie tlenu. Straty tutaj sięgać mogą nawet kilkudziesięciu procent, dlatego właśnie należy spożyć taki sok w ciągu około pół godziny od jego przygotowania. 

Można czasami zatrzymać, czy spowolnić proces utleniania, ale nie zawsze takie rozwiązanie się sprawdzi. Takim skutecznym rozwiązaniem może być dodanie soku z cytryny, która jest z zasady świetnym antyoksydantem i na pewno będzie to również dobre rozwiązanie, gdy chce się skutecznie zachowywać te cenne składniki. Oprócz tego soki należy pić w krótkim czasie od ich przygotowywania, ponieważ najzwyczajniej w świecie będą się one psuć. Co prawda, dużo zależy od tego z czego sok jest zrobiony.

świeży sok w butelceNiekiedy w szczelnie zamkniętej butelce będzie można taki sok przechowywać nawet przez kilkanaście godzin nim dojdzie do fermentacji i nie będzie się nadawał do spożycia. Ale trzeba się w ogóle zastanowić, czy spożywanie takiego soku, który dłuższy czas stoi w ogóle ma jakiś większy sens, gdy chodzi o jego cenne wartości odżywcze. Jeśli zastanowimy się nad tym głębiej i zobaczymy jak szybko sok traci swoje cenne właściwości prawdopodobnie zaczniemy się również zastanawiać jak to jest z sokami pasteryzowanymi, które na półkach sklepowych będą stać miesiącami i nic się z nimi nie stanie.

I dlatego właśnie, jeśli się tym zainteresujemy, to bardzo szybko zauważymy, że taki sok będzie po prostu wcześniej zepsuty i cenne składniki zostaną z niego usunięte. Dlatego można się głębiej zainteresować tym tematem i w innych wpisać zobaczyć jak wielkie różnice są między zdrowym świeżym sokiem a tymi różnymi produktami, które znajdują się na sklepowych półkach.