Picie soków owocowych na świeżo daje wiele korzyści

News

świeże soki korzyści dla zdrowiaNie jest dla nikogo żadną tajemnicą, że chociaż soki z kartonów kupowane w sklepach są bardzo korzystne dla naszego zdrowia, nie umywają się do soków wyciskanych na świeżo w naszych domach. Nie ma w nich po prostu tylu witamin i flawonoidów. Picie soków domowych w znacznie większym stopniu wzmacnia nasz układ odpornościowy i ogólnie poprawia stan naszego zdrowia.

zielony sok

Sok jest najlepszą formą przyjmowania warzyw i owoców, chociaż oczywiście nie powinna to być raczej forma jedyna. Potrzebny jest nam także błonnik, ponieważ nasze organizmy są przyzwyczajonego jego pojawiania się w układzie pokarmowym i chociaż sam tak naprawdę pokarmem nie jest, jest niezbędny do prawidłowego działania naszych jelit. Na soki stawiać powinny mimo wszystko przede wszystkim osoby, które w swojej diecie mają za mało owoców. 

Idealne do trawienia

Współczesna dieta nie za bardzo zgadza się z naszym układem trawiennym, przez co wiele osób ma poważne problemy z radzeniem sobie z pokarmami, często nawet z tymi zdrowymi, jak gluten. Soki owocowe są w formie niemal idealnej do trawienia. Trzeba tutaj wspomnieć, że rośliny tak naprawdę wcale nie są dla człowieka łatwe do strawienia. Ich ściany komórkowe trudno skruszyć, a celuloza, ich główny składnik, w ogóle nie jest przez nas trawiona. Witaminy i minerały w postaci soku mogą być przez nas wchłaniane niemal bez żadnego wysiłku. Natychmiastowa dawka energii i zdrowia Inna kwestia, bardzo zbliżona do poprzedniej, to czas trawienia. 

Posiłki określane jako łatwo strawne trawi się w około godziny, a te trudniejsze do strawienia nawet przez większą część doby. Dlatego zjedzenie czegoś i odniesienie z tego korzyści to zjawiska oddalone w czasie. Zazwyczaj nie ma to wielkiego znaczenia, ale jeśli zależy nam na szybkiej regeneracji po wysiłku lub jesteśmy osobami cierpiącymi na wyniszczające choroby, taki szybki i ewentualnie ciągły zastrzyk dodatkowych składników odżywczych robi dużą różnicę.

Soki pozwalają zaoszczędzić

zielony kooktajlZazwyczaj nad trawieniem się bardzo nie zastanawiamy, ale prawda o nim jest taka, że to jeden z najbardziej męczących nasz organizm procesów. U niektórych osób zużywa się na niego nawet ponad połowę wszystkich wykorzystywanych w ciągu doby kalorii. Duży wysiłek często okazuje się za duży i jakość trawienia spada. Często pojawia się to w czasie chorób. W przypadku soków wysiłek energetyczny jest znikomy, prawie w ogóle nie angażuje się też wątroba i nasze ciało ma możliwość wypoczęcia oraz skutecznego zregenerowania się.