Z jakich owoców warto wyciskać sok? Poznaj ich właściwości zdrowotne cz I

Wyciskarki doskonale nadają się do obsługi praktycznie każdego gatunku owoców. Z niektórych wyjdzie bardziej klarowny sok, z innych musowany czy gęsty. Jednak każdy ma wiele cennych minerałów i witamin.
Sok z ananasów
Wielką zaletą ananasów będzie to, że mają w sobie brom, który jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym, który będzie działał korzystnie na problemy ze stawami. Bogate w witaminę C ananasy mogą wpływać pozytywnie na system odpornościowy i mogą chronić przed wolnymi rodnikami, które działają na procesy starzenia. Ananas to źródło enzymów trawiennych, które będą decydować o rozłożeniu białek i dlatego może wpływać na lepsze trawienie produktów mięsnych. Posiada również możliwość rozpuszczenia zatorów naczyń krwionośnych oraz oczyszczania organizm z obumarłych komórek, które są zniszczone na skutek oparzeń, wrzodów, ropni czy operacji. Dawniej stosowano okłady z ananasów jako sposób na leczenie zakażeń oraz stanów zapalnych i uszkodzeń skóry. Ananasy posiadają właściwości, które wpływają dobrze na trawienie i mogą odpowiadać za rozpuszczenie naczyń krwionośnych. Mogą również zapobiegać osteoporozie i złamaniu kości, dzięki temu, że zawierają mangan, który ma właściwości deoksydacyjne i dlatego wpływa na produkcję energii przez organizm. Ananasy mogą działać bakteriobójczo, chronić przed wirusami i łagodnie etrogenne. Znajdziemy w składzie ananasów również dużą ilość minerałów i witamin. Do wyciskania soku z ananasów dobrze sprawdzi się między innymi wyciskarka jednoślimakowa.
Sok arbuzowy
Arbuzy to owoce, które są bogate w likopen. Tylko pomidory mają go więcej. To właśnie ta substancja odpowiada za czerwoną barwę. Nie tak dawno prowadzone badania podkreślają, że likopeny, silne antyutleniacze mogą działać niezwykle pozytywnie, ponieważ chronią przez powstawaniem nowotworów i chorób sercowo – naczyniowych. Według prowadzonych badań osoby, które mają dietę bogatą w likopeny mogą być dużo mniej narażone na zawał serca w stosunku do tych osób, u których dieta jest uboga w te składniki bądź też nie ma ich w ogóle. Arbuzy są także źródłem potasu, który uważa się powszechnie za substancje odpowiadającą za odpowiednie ciśnieni krwi. Może także chronić przed udarem mózgu. Arbuzy są również bogate w witaminę C oraz A. Oczywiście są to zawsze owoce miękkie, które można wygodnie wyciskać i zawsze znajduje się w nich dużo soku. Świetnie radzi sobie z nimi i wyciskarka i sokowirówka. Przed wyciskaniem trzeba jednak usunąć twardą skórę.
Mus z bananów
Z bananów nie da się przygotować soku, ale można wykonać pożywny mus, który wpłynie pozytywnie na nasze serce oraz układ mięśniowy.
- 18 marca 2016