Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania soku
Oczywiście wyciskanie soku nie będzie nastręczać trudności, ale warto wykorzystywać pewne wskazówki, które będą nam podpowiadać jak uzyskiwać lepsze efekty. Warto świadomie wybierać te produkty, z których sok powstanie. Oprócz tego zanim zaczniemy go wykonywać należy je odpowiednio przygotować.
Jak należy myć owoce i warzywa?
Wszystkie owoce zbieramy blisko zlewozmywaka, układamy na znajdującym się tam blacie. Jeśli korzystamy z sita umieszczamy je na zlewozmywaku. Myjemy wodą chłodną bądź letnią, nigdy nie używamy wody gorącej ani zimnej. Owoce zanurzamy pod wodą. Do mycia niektórych warzyw, tych rosnących pod ziemią, będzie trzeba używać odpowiedniej szczoteczki. Trzeba zwracać uwagę, by szczoteczka nie była nadmiernie twarda, ponieważ uszkodzi skórkę warzyw.
Po myciu sprawdzamy czy nie zostały resztki brudu, ziemi, piasku. Jeśli na owocach czy warzywach widać jakieś mechaniczne uszkodzenia te elementy należy usunąć. Wyrzucamy również te sztuki, które są nadpsute. Uważać należy na owoce, ponieważ pleśń ma długie korzenie i szybko się rozwija. Jeśli wybieramy owoce, które mają twardą niejadalną skórkę należy ją wcześniej usunąć zanim będziemy chcieli sok wyciskać. Owoce należy także wcześniej obrać ze skórki.
W przypadku owoców, które mają twarde pestki czy nasiona należy oczywiście zadbać o to, by przed wyciskaniem te elementy zostały usunięte. Zawsze trzeba rozkrajać takie owce jak jabłka czy gruszki, ponieważ owoc może wyglądać na zdrowy a gniazda z nasionami będą spleśniałe. Do jabłek używać można specjalnej krajalnicy, która może poprzez jeden ruch podzielić jabłko nawet na 8 części, które mieszczą się do otworu wsadowego wyciskarki. Taką krajalnicę kupi się w większości dużych marketów.
Twardy surowiec będzie lepiej kroić na mniejsze kawałki, ponieważ wtedy uda się wycisnąć więcej soku a wkładanie ich do wyciskarki będzie również łatwiejsze. te rady na pewno będą przydatne dla osób, które myślą o kupnie wyciskarki i zastanawiają się jakie urządzenie wybrać. Na pewno ten wybór musi być świadomy, tak jak świadome musi być kupowanie produktów spożywczych. Wtedy będziemy mogli mieć pewność, że uda się przygotować smaczny, wartościowy sok z pełnią cennych składników odżywczych.
- 16 marca 2016